Forbehold

E-læringsressursen ‘Mitt nettvett’ er laget med tanke på ungdom og unge voksne med utviklingshemning som bruker apper og nettbaserte tjenester, i hvert fall til en viss grad. De kan for eksempel være ungdommer som snart er myndige og som skal trene for et liv utenfor foreldrehjemmet, eller unge voksne som er i ferd med å starte planleggingen av et selvstendig liv i eget hjem.

‘Mitt nettvett’ er også godt egnet for bruk i videregånde skoler, på arbeidspalsser og i dag- og aktivitessentre, når nettvett er på “dagsorden”.

‘Mitt nettvett’ er likevel mindre egnet for brukere som er svært unge eller brukere som mangler språk eller som har store kommunikasjonsvansker.

Det er lagt stor vekt på å utvikle en ressurs hvis bruk kan baseres på følgende prinsipper:

  • innledende gjennomganger sammen (personen med utviklingshemning og hjelperen), helst ett tema av gangen
  • selvstendig bruk, repetisjon
  • fordypning etter den viktigste kunnskapen (temaenes plussdeler)
  • oppfølging, igjen personen med utviklingshemning og hjelperen sammen
  • grupper som jobber sammen om sikkerhet og trygghet på nettet

Sikkerhet og trygghet på nettet er kompliserte temaer, både faktisk og rent teknisk, og ikke minst når det gjelder formidling av stoffet lettlest. Nødvendige forenklinger gjør at detaljer har blitt utelatt. Kanskje noe er presenyert meget “popularisert”.

Det er også viktig å huske at nye utfordringer på nett dukker stadig opp. “Skurkene” søker å være foran løsninger som gjør deres uønskede eller kriminelle handlinger vanskelige eller umulige å oppdage og spore opp. En ressurs som ‘Mitt nettvett’ kan umulig dekke alt slikt, men den kan gi en god forståelse av det som skjer på nettet og hvordan en selv kan unngå og håndtere vanskeligheter og uønskede situasjoner.

Til slutt, skulle noe negativt skje, er anbefalingen å ta kontakt med aktuelle myndigheter som Datatilsynet og Politiet. Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) kan også gi gode råd.

Startside